Nieuws

Belgische staalverenigingen bundelen krachten


Op maandag 20 mei staken de verantwoordelijken van de dagelijkse leiding van negen staalgerelateerde ledenverenigingen de koppen bij elkaar om te bespreken hoe nauwer met elkaar kan worden samengewerkt.




  •  

Naast het beter op elkaar afstemmen van de onderlinge agenda’s zal aan de systematisering van de samenwerking worden gewerkt om de ganse staalketen nog beter te kunnen dienen: gemeenschappelijk opleidingen verstrekken, events organiseren, publicaties uitgeven, data’s beheren, staalpromotie voeren, enz…

Het zal niet bij deze éne vergadering blijven: de onderlinge contacten zullen alleen maar vernauwen en de samenwerking verbreden.

Van links naar rechts op de foto :

  • Christophe Lagrange – Belmetal (staalhandel)
  • Veerle Fincken – VOM (oppervlaktebehandeling)
  • Johan Van Bosch – Vlamef (staalververkende KMO’s)
  • Koen Michielsen – Infosteel (staalinformatie & -promotie)
  • Johan Dumoulin – BFM (metalliseurs)
  • Philippe Coigné – GSV (staalproducenten)
  • Fleur Maas – BIL (lastechieken)
  • Bruno Dursin – Zinkinfo (verzinkers)
  • Afwezig op deze foto: Johan Dedeene – Clusta (staalververkende KMO’s)
26 mei 2019

VLAMEF organiseert informatievergadering over functioneel of esthetisch verzinken

Een nieuw classificatiesysteem voor discontinu thermisch verzinken moet de dialoog tussen verschillende marktpartijen en de verzinkers stimuleren en verwachtingen duiden.

De ‘zinknorm’ EN-ISO 1461 beschrijft de functionele kwaliteit van discontinu thermisch verzinken.  Bepaalde toepassingen/klanten vragen juist een hoge visuele afwerkingsgraad, zo blijkt uit onderzoek van Zinkinfo Benelux, de overkoepelende brancheorganisatie van de thermische verzinkers. Via rondetafelgesprekken met onder andere architecten, ingenieursbureaus en staalconstructiebedrijven is gepeild naar de motieven om te kiezen voor thermisch verzinken. De conservering an sich scoort gunstig qua onderhoud en duurzaamheid, maar over het uiterlijk zijn verwachtingen soms anders. Om die verwachtingen te managen, is een classificatie-systeem ontwikkeld met onderscheid naar klasse F (functioneel = EN-ISO 1461) en klasse E (esthetisch).  Meer informatie krijgt u tijdens de informatievergadering.  

 

16 oktober 2018

Barometer 2018: heeft Brexit of het afschakelplan een impact op uw bedrijfsresultaten?

Graag nodigen wij u uit om de economische barometer over het derde kwartaal van 2018 in de metaalsector in te vullen. De sector staat voor enkele uitdagingen: de Brexit, de energievoorziening en toegenomen protectionisme.  Wij zijn benieuwd naar de impact hiervan en we willen peilen naar andere ontwikkelingen in de Vlaamse metaalsector

Daarom vragen wij uw medewerking aan deze economische barometer. De analyse van deze resultaten worden doorgegeven en overgenomen door de nationale pers maar uw gegevens zelf worden steeds vertrouwelijk behandeld.  Het beantwoorden van de vragenlijst neemt niet meer dan vijf minuten in beslag. Deelname gebeurt vanzelfsprekend anoniem.

De uitslag van de enquête kan onder meer gebruikt worden bij onderhandelingen met diverse overheden en bij CAO-onderhandelingen. Wij danken u alvast voor uw medewerking.

Klik hier om de vragenlijst te openen.

 

15 oktober 2018

Bereid u voor op de Brexit met de Brexit Impact Scan

De Brexit is niet meer zo ver weg, en kan grote gevolgen hebben voor bedrijven in België. Hij kan ook uw bedrijf raken. Het is daarom zaak nu al maatregelen te treffen en in ieder geval de mogelijke impact van de Brexit voor uw onderneming te bepalen. De Brexit Impact Scan helpt u in kaart te brengen wat u nu al kunt voorbereiden en waar u stil bij moet staan.
Klik hier voor de 
Brexit Impact Scan ()

 

11 oktober 2018

VLAMEF, AluCB en VCL bundelen krachten voor praktijkgerichte opleiding materialenkennis

VLAMEF, het Aluminium Center Belgium en VCL starten dit najaar met een opleiding materialenkennis.  Vaak krijgen onze organisaties te maken met vragen over het gedrag, de verwerkbaarheid , en de technische eigenschappen van metalen.  Daarom bieden we een traject aan, waarbij elk jaar een ander materiaal wordt behandeld.  Elk materiaal wordt in vier à vijf avondsessies behandeld. We starten in 2018 met Aluminium, in 2019 volgt RVS en voor 2020 staat hoog sterkte staal op het programma.  Zijn er nog andere materialen waar u vragen bij heeft, aarzel niet om het VLAMEF-secretariaat te contacteren.

In het kader van de reeks over Aluminium , starten we in het najaar met een open, gratis infosessie waarin toelichting gegeven zal worden over de waardeketen van aluminium en het verloop van de verdere lessenreeks.  Deze sessie eindigt met een netwerkevent en bedrijfsbezoek. 

Graag nodigen wij u dan ook uit op één van de volgende data (de inhoud van de twee sessies is dezelfde):

  • dinsdag 2 oktober 2018 bij E-MAX in Moorsele
  • donderdag 4 oktober 2018 bij Hydro in Raeren

Inschrijven kan door het aantal personen en de gewenste locatie aan VLAMEF door te geven. 

24 augustus 2018

VLAMEF Metaalbarometer 2018: activiteit in het eerste kwartaal toegenomen bij de Vlaamse metaalverwerkende bedrijven

In het eerste kwartaal van dit jaar is de activiteit in de Vlaamse metaalverwerkende bedrijven net als vorig kwartaal licht toegenomen.  Het eerste kwartaal toonde opnieuw een toename qua orderpositie en aanwervingen van personeel in vast dienstverband.  De krapte op de arbeidsmarkt speelt daarbij duidelijk een rol, volgens de ondervraagde bedrijven. Daarnaast zorgen mogelijke importheffingen en handelsbelemmeringen bij de metaalverwerkende bedrijven wel voor enige onzekerheid.  Desondanks presteren de exporterende bedrijven voorlopig beter dan ooit en kijken ze het komende kwartaal met evenveel optimisme tegemoet. 
Lees meer>

24 augustus 2018

Laat jongeren kennis maken met de STEM-profielen uit jouw bedrijf!

De dienst Onderwijs & Ondernemen (UNIZO) ontwikkelt projecten en acties binnen onderwijs om leerlingen te versterken in hun ondernemerstalent. Op 21 september 2018 organiseren zij een Techclassevent waarbij alle STEM-sectoren centraal staan.

De samenleving van vandaag heeft meer mensen nodig met een STEM-profiel. Tijdens dit evenement brengen zij zowel STEM scholen, ondernemers als sectoren samen en maken er een ondernemende dag van.  De organisatie waardeert het enorm als u wil deelnemen aan dit event waarbij scholen uw bedrijf bezoeken en u tevens uw bedrijf in de kijker kan zetten.
Dit kan u doen door hier in te schrijven voor deelname aan het STEM! Techclass event!

Heeft u vragen over dit initiatief, neem dan best even contact met de UNIZO TECHCLASS projectverantwoordelijke Dirk.braeckevelt@unizo.be, 0479/49.34.25.  

24 juli 2018

Jaarlijkse indexatie lonen in de metaalsector

De lonen in de metaalsector worden vanaf 1 juli 2018 geïndexeerd (jaarlijkse indexatie). Hierbij vindt u een overzicht per Paritair Comité:
 
PC 111.01 en 111.02 - Industriële en ambachtelijke metaalbewerking:
Indexatie: vorige lonen x 1,0144.  De aanpassing geldt voor de schaallonen en voor de reële lonen.
 
PC 111.03 - Buitenmonteerders bruggen en metalen gebinten:
Indexatie: vorige lonen x 1,0144.  De aanpassing geldt voor de schaallonen en voor de reële lonen.
Indexatie van de scheidingspremie, kledijvergoeding en vakantiepremie.
 
PC 209.00 - Paritair Comité voor de bedienden der metaalfabrikatennijverheid:
Indexatie: vorige lonen x 1,0144.  De aanpassing geldt voor de schaallonen en voor de reële lonen.
 
20 juli 2018

Studiereis naar DAF Trucks en MCB Nederland op 4 mei

De Vlaamse Metaalfederatie voor de KMO organiseert op vrijdag 4 mei 2018 van 9.00u tot 16.00u een exclusieve studiereis naar DAF Trucks en MCB. 
 
Programma:
De rit wordt per autocar verzorgd.   Afspraak om 9.00u op Parking Tijlcars, Everdongenlaan 17, Turnhout
of om 9.45u op de Carpoolparking Eersel
 
  • 10.00u: Bezoek aan DAF Trucks, Hugo vd Goeslaan 1, Eindhoven
  • Na ontvangst met koffie zullen we de bedrijfsfilm bekijken.  Tijdens de rondleiding in de fabriek zal de productie uitgebreid worden toegelicht.
  • 12.30u: Broodjeslunch
  • 13.00u: Bezoek aan MCB Nederland, Kennedylaan 59, Valkenswaard.  MCB Nederland is een metaal-groothandel die een breed assortiment biedt in staal, RVS, aluminium en non-ferro.
  • 16.00u: Afsluitende drink en netwerkreceptie.
  • De deelnemers worden terug naar de auto’s gebracht.
 
 
 
26 maart 2018

VLAMEF groepsreis naar DAF en MCB

Op 4 mei 2018 organiseert VLAMEF een interessante studiereis met netwerkevent.  Vanaf 10u worden we verwacht bij DAF voor een toelichting en rondleiding door de productiefaciliteiten.  In de namiddag is er een bedrijfsbezoek bij MCB.  De officiïele uitnodiging volgt.  

 

12 maart 2018

Clusta, Flam3D en VLAMEF organiseren derde editie van de infoavond over Additive Manufacturing in de metaalsector

Op maandagavond 19 februari organiseren Clusta, Flam3D en Vlamef de derde editie van de gratis AM-infoavond bij De Brug in Mortsel. Hierbij presenteren de organisatoren in één avond een overzicht van de mogelijkheden en uitdagingen van Additive Manufacturing in metaal. Het doel is om bedrijven informeren over het aanbod in Vlaanderen, de mogelijkheden en hinderpalen.
De infoavond begint om 17u.
 
Op het programma staan:
  • en voorstelling van en een rondleiding in het maakwerkbedrijf De Brug.
  • een technische inleiding door Sirris waarbij een begrijpelijk overzicht geschetst wordt van de verschillende technieken en de redenen om voor Additive Manufacturing te kiezen.
  • Verder komen enkele presentaties aan bod over de praktische mogelijkheden van Additive Manufacturing in een bedrijfsomgeving door o.a. Materialise,V.A.C. Machines, Air Liquide, Renishaw, MT3D, Vives, LCV en CRM Group.
  • Nadien volgt een netwerkreceptie en kan u verdere vragen stellen aan de organisatoren en de sprekers.
15 januari 2018

Inspiratiemiddagen overname zaak

VLAMEF nodigt u uit op een inspiratiemiddag: overname zaak: ook al eens aan uw eigen werknemers of medewerkers gedacht? 
 
Op tijd een geschikte overnemer vinden: dat is dé uitdaging voor veel zelfstandigen, bedrijfsleiders en vrije beroepen die hun eindeloopbaan naderen. Weinig zelfstandige ondernemers denken aan overdracht van hun zaak aan de eigen medewerkers of werknemers. Nochtans biedt deze optie veel voordelen! U kan deze relevante informatie terugvinden op de nieuwe website www.werknemerwordtovernemer.be
 
Wenst u dit overdrachtsscenario te onderzoeken, dan bent u van harte welkom op één van de 2 regionale inspiratiesessies.  Deelname is gratis.
 
 
Inschrijven & info: mail uw keuzelocatie en contactgegevens naar seminars@integraalvzw.be of bel naar 02 21 22 221 - www.ondernemen50plus.com.  
 
30 oktober 2017

Informeer u over dé sleutelthema’s van uw eindeloopbaan!

In de maand november 2017 organiseert Integraal (Ondernemen 50+ werking) met de medewerking van VLAMEF op 4 plaatsen in Vlaanderen een 5-delige reeks over verschillende kantelmomenten van uw toekomst (zowel privé als zakelijk). De reeks is afgestemd op situaties én uitdagingen waarmee  ondernemers en vrije beroepen mee te maken krijgen, vandaag én morgen!
 
Voor nu? Bent u op de hoogte van de juridische, fiscale en financiële aspecten die komen kijken bij het overlaten, verkopen of stopzetten van uw zaak? Hoeveel is mijn zaak waard? Verkopen, erven, schenken: wat is de beste oplossing? Hoe kan u nog (bijkomende) waarde creëren. Welke fiscaal vriendelijke oplossingen kan en mag ik gebruiken? Met welke fiscale, juridische en financiële aspecten bij het aan- of verkopen van onroerend goed moet ik rekening houden?, … .
 
Voor later? Heeft u een goed zicht op uw financieel toekomstplan? Hoe kunt u uw pensioen- & successieplanning op tijd optimaliseren? Hoe kan ik mijn levensstandaard op peil houden?  Hoeveel pensioen zal ik kunnen genieten? Vanaf wanneer kan ik met (vervroegd) pensioen gaan? Kan ik nog verder werken en toch pensioen genieten? Is het regulariseren van mijn studiejaren wel interessant voor mij? Wat gaat u doen met uw vastgoed en uw privé-eigendom: (ver)kopen, (ver)huren?,   … .
 
 
Deelnameprijs:
360 euro voor leden. Bent u geen lid dan betaalt u 460 euro.
Een tweede deelnemer van hetzelfde bedrijf neemt deel aan de helft van de prijs.
 
Inschrijven/info
Schrijf vandaag nog in voor één van onze reeksen in uw buurt!
 
 
30 oktober 2017

3D-printen voor matrijzen: mogelijkheden en uitdagingen van Additive Manufacturing voor matrijzenbouw

Een matrijs printen in metaal (incl. Laser Cladding) of in kunststof? Outsourcen of zelf printen? Wat zijn de mogelijkheden, welke technieken bestaan er voor het 3D-printen van matrijzen?  Op 23 oktober organiseerden Flam3D, VLAMEF, Sirris en Agoria deze AM-infoavond bij Niko in Sint-Niklaas.  Hierbij werd in één avond een overzicht gegeven van de mogelijkheden en uitdagingen van Additive Manufacturing voor Matrijzenbouw.

Het doel is eenvoudig: bedrijven informeren over het aanbod in Vlaanderen, de mogelijkheden en hinderpalen. De avond was een mix van neutrale sprekers en bedrijfsvoorstellingen, aangevuld met netwerkevent en bedrijfsrondleiding.  Op het programma staan alvast een presentatie door NIKO, een technische toelichting door Sirris en UGent en meerdere bedrijfscases en voorbeelden (door o.a. DSM Somos, LCV, Seido Systems en Thomas More). 

26 september 2017

Studiedag over het verbinden van ongelijksoortige materialen

Op dinsdag 24 oktober organiseren BIL samen met partners als Sirris en Flanders Make een studiedag over het verbinden van ongelijksoortige materialen.
 
Het combineren van klassieke materialen (constructiestaal, aluminium) met andere klassieke (roestvrij staal) biedt ontwerpers oplossingen, daar waar een ontwerp uit één materiaal faalt. Een multi-materiaal ontwerp benut voor elke deelstructuur een materiaal met optimale materiaaleigenschappen.  Er bestaan processen die heel wat potentieel bieden voor het verbinden van ongelijksoortige materialen.
 
Deze studiedag geeft inzicht in nieuwe moderne verbindingstechnologieën voor het verbinden van ongelijksoortige materialen en stelt bedrijven in staat om de geschikte verbindingstechnologie voor hun product te identificeren.
Meer info
 
25 september 2017

Plan voor eerlijke concurrentie in de metaalsector moet sociale fraude aanpakken en voorkomen

De metaal- en technologiesector zijn erg belangrijk voor de Belgische economie maar hebben de laatste jaren steeds meer te kampen met oneerlijke concurrentie uit het buitenland. Gisteren werd met het ondertekenen van het ‘Plan voor Eerlijke concurrentie in de metaal- en technologiesector’ een grote stap gezet in de strijd tegen sociale fraude.  In de metaalsector wordt veel beroep gedaan op onderaanneming en detachering. Bij deze tewerkstelling van buitenlandse arbeidskrachten is er een risico op sociale fraude en zelfs uitbuiting van mensen. De prijsdruk op sommige ondernemingen is zo groot dat de vastgelegde loon- en arbeidsvoorwaarden niet altijd gerespecteerd worden hetgeen leidt tot oneerlijke concurrentie.

Het inperken van sociale fraude is in het belang van werkgevers, werknemers én de overheid. Werkgevers krijgen eerlijke concurrentie, de rechten van de werknemers worden gevrijwaard en de overheid en sociale zekerheid mislopen geen inkomsten zodat de sociale welvaartstaat op een duurzame manier wordt gefinancierd.

De eerste betrachting van sociale fraudebestrijding is om sociale fraude te voorkomen. Hiervoor is er nood aan eenvoudigere en duidelijkere regels. Ook meer transparantie en een hogere pakkans moeten de fraudeurs ontmoedigen. Op 21 juni 2017 werd het plan voor eerlijke concurrentie in de metaal- en technologiesector (PEC) voorgesteld en ondertekend.

Het ‘PEC-plan’ wordt ondersteund door VLAMEF en voorziet in een aantal nationale, Europese en internationale maatregelen. De nationale maatregelen moeten zorgen voor meer transparantie en een hogere pakkans. Zo moet er onder meer transparantie komen over de aanwezige databanken bij de sociale inspectiediensten en is de metaalsector vragende partij voor een identificatiebadge. De nationale maatregelen bestaan verder uit enkele preventieve en sensibiliserende maatregelen. Ook over de landsgrenzen heen stelt het plan enkele nieuwe maatregelen voorop.

Bekijk hier de volledige tekst van het Plan voor Eerlijke Concurrentie. 

11 september 2017

Voordelig uw stand op MNE 2018 reserveren in de VLAMEF Subcontracting Village.

MNE 2018 (MTMS Network Event), de nationale netwerkbeurs voor de industrie, wordt gehouden op woensdag 7 en donderdag 8 februari 2018 te Kortrijk Xpo. VLAMEF organiseert er een Subcontracting Village. MNE is een goedkope tweedaagse netwerkformule met bewezen succes!!  
De exposanten beschikken over een voorgemonteerde en ingerichte ruimte, al dan niet met full package cateringpakket, om op een snelle, goedkope en gezellige manier en zonder veel voorbereiding hun relaties te verwelkomen. MNE is in feite één grote happening, omkaderd met de nodige professionele events (Ideas Battle Arena).
VLAMEF Subcontracting Village 
MNE 2018 staat voor gezellig , gericht en goedkoop zakendoen. Dit houdt in dat u als exposant een minimum aan budget, tijd en voorbereidingen investeert om in een gezellig en evenementieel kader, een heel gericht publiek aan klanten, prospects en partners ontvangt.  Daarvoor beschikt u over een compleet ingerichte stand van 16 m², voor 1.700 euro als oud-exposant of 1.850 euro als nieuwe exposant. Als VLAMEF-lid geniet u dus van een korting en krijgt u een stand van 16m2 aan de prijs van 12m2  als u intekent voor deze zone. 
Voor de volledige detail van de inrichting, catering kan u het deelnameformulier raadplegen.  De VLAMEF-groepsstand staat bovendien op een interessante locatie in de beurshal: het grondplan van de beurs vindt u hier.
 
Deelnemen aan MNE 2018 in de VLAMEF Subcontracting Zone biedt verder ook een specifieke upgrade van het meubilair, kleuren en afwerking van uw all-in stand, en synergie in het ontvangen van meer leads per bedrijf. 
Inschrijven voor deze zone is eenvoudig: Klik hier voor het deelnameformulier.  U bezorgt bijgevoegd deelnameformulier per fax (+32 (0)56 25 71 41) of mail (info@networkevent.be) aan de organisatie, of u overlegt samen met ons de keuze van uw standnummer. U ontvangt daarna een bevestiging.
Uw deelname aan MNE 2018, powered by VLAMEF, is samen sterk, gericht en goedkoop zakendoen onder 1 dak, met partners uit de metaal-en kunststoffenverwerking.
 
30 augustus 2017

E-notification: nieuwe regels gelden bij de zoekprofielen op de site

De federale dienst e-Procurement, die verantwoordelijk is om processen en transacties in verband met overheidsopdrachten te digitaliseren, meldt dat er nieuwe regels gelden bij de zoekprofielen op de site. Door de inwerkingtreding van de nieuwe wetgeving wordt de « soort dienst » niet langer in de aankondiging opgegeven. Zoekprofielen die deze filter bevatten, zullen niet langer resultaten opleveren. Daarom wordt aangeraden om de zoekprofielen te bewerken en indien nodig het criterium (filter) « soort dienst » te verwijderen.

De volledige nieuwe handleiding E-NOTIFICATION VOOR ONDERNEMERS vindt u hier. 

28 augustus 2017

MT3D stelt grote expertise over 3D-metaalprinten ten dienste van lokale en internationale machinebouwers

MT3D is een productiebedrijf dat zijn expertise i.v.m. 3D-printen in metaal ten dienste stelt van internationale machinebouwers. Het engineering, consultancy en productiebedrijf MT3D is gespecialiseerd in 3D-metaalprinten voor heel diverse sectoren zoals de machinebouw in de farmasector, de chemie-, de textiel- , de food- en de semiconductorindustrie.  De zaakvoerder, Thomas Bossuyt, heeft bijzonder veel ervaring en kennis van 3D-technieken voor metaalprinten. Tijdens zijn studie aan de KU Leuven deed hij onderzoek naar spanningen en sterkte van metaalgeprinte onderdelen. Direct daarna werkte hij voor LayerWise, een van de grote pioniers op gebied van 3D-printen. Daar was hij deel van een jong en ambitieus team waarin hij alle facetten van het 3D-proces leerde kennen. Zo deed hij ervaring op in engineering, productafwerking en de verkoop. Thomas Bossuyt werkte zelfs in de VS waar hij zijn expertise gebruikte om de 3D-technieken uit te leggen en de salesafdeling te ondersteunen. Op die manier heeft hij een enorme schat aan kennis over 3D-metaalprinten verzameld.
Lees meer>
25 augustus 2017

Faymonville last compleet onderstel van vrachtwagens met robot

Nadat Faymonville jarenlang subassemblies op robots heeft gelast, heeft deze fabrikant van opleggers en diepladers nu een grote lasrobotinstallatie in gebruik genomen waarmee complete onderstellen worden gelast. Het bedrijf maakt daarmee een forse efficiencyslag met de lasproductie van kleine series, weet daarmee de productie in België concurrerend te houden en haar positie in Europa verder te versterken. Dit doen ze o.a. dankzij een lasrobotinstallatie en de expertise van Valk Welding.
20 juni 2017

CRYO MACHINING: Een revolutionaire en veelbelovende techniek voor het bewerken van metalen

Traditionele koelvloeistoffen voor het draaien en frezen zijn noodzakelijk maar hebben enkele grote nadelen. Er werd veel onderzoek verricht om deze nadelen zo veel mogelijk weg te werken maar dat lukte slechts tot op zekere hoogte. Dankzij Cryo Machining is er nu een techniek die een kostefficiënte en
milieuvriendelijke oplossing biedt. Deze techniek betekent dat men vloeibare stikstof (LN2) gebruikt als koelmiddel tijdens het verspanen.
Lees meer>
16 juni 2017

3D-printing blijft intrigeren, maar wat gebeurt er werkelijk in die nieuwe markt?

3D-printing en Additive Manufacturing zijn niet langer modewoorden en technologieën die enkel door een selecte groep bedrijven gebruikt
worden. Steeds meer bedrijven tasten de mogelijkheden af en het aantal verkochte 3D-printers stijgt elk jaar significant. Het regent cijfers
die aangeven dat de markt groeit met 20 tot 30% per jaar; alle statistieken geven exponentieel oplopende cijfers weer. Men zou aannemen
dat de realiteit de hype inhaalt en “traditionele” productie binnen enkele jaren volledig achterhaald is. Klopt dat wel? Of is deze technologie
dan toch eerder een hype? Het blijkt een verhaal dat aan alle kanten aardig wat bijgeschaafd moet worden.
Lees meer>
13 juni 2017

Verduidelijking m.b.t. het uitvoeren van werken in onroerende staat

VLAMEF krijgt regelmatig vragen van leden met betrekking tot het uitvoeren van werken in onroerende staat.  Er is immers een wetgeving over de inhoudingsplicht en de aangifte van werken in onroerende staat.  We lichten graag toe.

De wetgeving is van toepassing op:

  • werken in onroerende staat: bouwen, verbouwen, afbreken, herstellen, onderhouden, afwerken, inrichten, reinigen, grondwerken, tuinaanleg, aanleg en onderhoud van terreinen
  • bewakings- of toezichtsactiviteiten: bewaking, monitoring, toezicht op en bescherming van roerende of onroerende goederen, preventief toezicht en/of toezicht op afstand van personen, goederen en/of installaties, met of zonder hulp van technologische middelen, beheer van een alarmcentrale, vervoer van geld, beheer van een geldtelcentrum, begeleiden van uitzonderlijke voertuigen
  • diensten van een bedrijf uit de vleessector: uitsnijderijen, vleesbereidingen, vleesproducten en het slachten van hoefdieren, gevogelte en konijnen, ontvangst levende dieren, opslag (gekoeld), distributie (logistiek)

Lees meer ()

30 mei 2017

Agreon zoekt West-Vlaamse constructeur die m.b.v. financiële steun een prototype van machine wil bouwen

Agreon, een netwerk van West-Vlaamse kmo's die innovatieve producten en diensten ontwikkelen voor de landbouwsector, zoekt KMO's die willen helpen bij de ontwikkeling van een machine. Regio Heuvelland kampt steeds vaker met duikers (grachtoverwelving aan oprit van een perceel) die verstopt raken door erosie. Landbouwers worden gesensibiliseerd om hiervoor de nodige maatregelen te nemen. In sommige gevallen is de toestand dermate ernstig dat doorspuiten of -blazen onder hoge (water)druk geen zoden aan de dijk brengt.
 
Daarom is het idee ontstaan om een machine te ontwikkelen die op basis van een vijzelsysteem de aarde aan beide kanten van de duiker uit de rioolbuis kan halen zodat daarna verdere reiniging door borstelen, schoonspuiten of -blazen mogelijk wordt.
 
Heeft u interesse als kmo om zo'n machine te ontwikkelen, kan u Agreon contacteren via info@agreon.be of 051 27 32 24
 
23 mei 2017

BIL organiseert workshop Lasserkwalificatie volgens EN ISO 9606-1:2013 met handige exceltool

Het Belgisch Instituut voor Lastechniek organiseert op 7 juni 2017 opnieuw een Workshop Lasserkwalificatie volgens EN ISO 9606-1:2013 met handige exceltool.  Deze tool maakt het mogelijk om zelfstandig lasserskwalificaties te kunnen organiseren.  
De exceltool bevat info inzake de lasproefparameters en de overeenkomstige geldigheidsgebieden,  de uit te voeren beproevingen, de acceptatiecriteria voor het visueel onderzoek van de lasproef alsook een automatische opmaak van een lasserscertificaat. Deze exceltool is een uiterst handig werkinstrument voor lascoördinerend personeel dat zijn lassers dient op te volgen inzake lasserskwalificatie.
 
23 mei 2017

Reserveer nu uw stand in de VLAMEF-village op de MNE 2018

MNE 2018 (MTMS Network Event), de nationale netwerkbeurs voor de industrie, wordt gehouden op woensdag 7 en donderdag 8 februari 2018 te Kortrijk Xpo.  VLAMEF organiseert er een Subcontracting Village.

MNE 2018 staat voor gezellig, gericht en goedkoop zakendoen. Dit houdt in dat u als exposant een minimum aan budget, tijd en voorbereidingen investeert om in een gezellig en evenementieel kader, een heel gericht publiek aan klanten, prospects en partners ontvangt.  

VLAMEF-leden krijgen volgende voordelen:

  • een compleet ingerichte stand van 16 m², voor 1.700 euro als oud-exposant of 1.850 euro als nieuwe exposant. Als VLAMEF-lid geniet u dus van een korting en krijgt u een stand van 16m2 aan de prijs van 12m2  als u intekent voor deze zone. 
  • De VLAMEF-groepsstand staat bovendien op een interessante locatie centraal in de beurshal.
  • Deelnemen aan MNE 2018 in de VLAMEF Subcontracting Zone biedt verder ook een compleet ingerichte stand met upgrade van het meubilair, kleuren en afwerking van uw all-in stand, en synergie in het ontvangen van meer leads per bedrijf. Voor de volledige detail van de inrichting, catering kan u het deelnameformulier raadplegen.  

Inschrijven voor deze zone is eenvoudig. Klik hier voor het deelnameformulier.  U bezorgt bijgevoegd deelnameformulier per fax (+32 (0)56 25 71 41) of mail (info@networkevent.be) aan de organisatie, of u overlegt samen met ons de keuze van uw standnummer. U ontvangt daarna een bevestiging.

Uw deelname aan MNE 2018, powered by VLAMEF, is samen sterk, gericht en goedkoop zakendoen onder 1 dak, met partners uit de metaal-en kunststoffenverwerking.

 

16 mei 2017

VLAMEF organiseert gratis infoavond over 3D printen in metaal op 9 mei 2017 i.s.m. Clusta en FLAM3D

Tijdens deze gratis info-avond over 3D printen in metaal op 9 mei 2017 die VLAMEF samen met FLAM3D en Clusta organiseert, krijgt u een helder overzicht en alle praktische info over de mogelijkheden en hinderpalen van metaalprinten.  Dit aan de hand van reële en praktische cases.  De avond vindt plaats bij VCST, een wereldspeler op vlak van tandwielen en andere componenten voor personenauto's. Inschrijven is gratis maar verplicht via www.flam3d.be/metaalinfoavond

We beantwoorden vragen zoals:

  • Hoe kan u gebruik maken van Additive Manufacturing?
  • Welke technieken zijn geschikt voor uw noden?
  • Wat kan u outsourcen of eventueel zelf doen?

Praktisch: 9 mei 2017

  • 17u00: Ontvangst
  • 17u30  Rondleiding VCST
  • 18u15: Technische toelichting Metaalprinten en bedrijfscases
  • 20u00: Netwerking, receptie en broodjes

Locatie: VCST, Schurhovenveld 3025, 3800 Sint-Truiden.

 

2 mei 2017

Is dit het juiste moment om een 3D-metaalprinter aan te schaffen? En zo ja, welke printer?

Kris Binon is directeur van Flam3d, de vakvereniging voor 3D printen. Hij legt uit welke technologieën er bestaan en hoe Vlaamse KMO’s kunnen bepalen of 3D-printing al dan niet interessant is voor hen. Is de aanschaf van een 3D printer altijd interessant?    Er bestaat nog geen “ultieme beslissingsboom voor Additive Manufacturing” (AM) maar we onderzoeken een aantal parameters die kunnen helpen om knopen door te hakken.  De vraag is wat Additive Manufacturing voor uw bedrijf kan betekenen? Verder legt hij uit welke criteria belangrijk zijn bij het kiezen van een printer, wat het belang is van de software, welke nabehandelingen er mogelijk zijn,...

Lees het volledige dossier over 3D-printen in metaal.

2 mei 2017

Test de slaagkans van uw internationale projecten via de gratis Exportmeter van FIT

Wat is de slaagkans van uw internationale projecten?  Bent u benieuwd hoe u zich moet organiseren om meer en beter te exporteren? Neem dan contact op met Flanders Investment & Trade in uw provincie en doe de exportmeter.  Deze dienst is bovendien gratis en kan ook dienen als sturingselement voor uw totale strategie, ook op uw thuismarkt.
Lees meer >

29 april 2017

LCV: Laser Cladding geeft betere slijtageweerstand en verhoogt standtijden

De Limburgse specialist in Laser Cladding,  Laser Cladding Venture biedt vol-metallische coatings en XXL 3D Printing aan. Met zijn LCV-Repair service geeft LCV een tweede adem geeft aan beschadigde werkstukken. Naast een grote materiaalkeuze en hoog poederrendement, vereist laser cladden een geringe toevoer van warmte. Bovendien zorgt laser cladden voor een minimale vervorming en verandering van de structuur van het onderliggende materiaal, dat achteraf flexibel en met traditionele technieken kan worden nabewerkt.

Vandaag wordt de techniek al regelmatig gebruikt door grote bedrijven als DEME. Toch is de techniek ook voor KMO’s erg interessant.    De techniek is een goede oplossing voor vele toepassingen op zowel op grote, industriële schaal als op een kleinere schaal.

Tom De Bruyne, Sales & Marketing Director bij LCV, legt uit wat laser cladden zo interessant maakt: “Wanneer men specifiek kijkt naar coatings, dan heeft laser cladding een duidelijke meerwaarde: ongeveer 3 tot 4 maal betere slijtage weerstand in vergelijk met vlamspuit en hardop-lasprocessen terwijl de kostprijs eigenlijk dezelfde is.  Het proces is  bovendien 1 op 1 kost competitief”.   In vergelijking met chemische processen zoals nitreren of chromen, kan de standtijd soms zelf tot 15 maal verhogen.  Typische toepassingen zijn dan ook slijtagegevoelige delen voor recyclage (bv shredders), landbouw (bv ploegen en messen), dredging en mijnbouw (bv graaftanden en pompen), bulk (bv spindel schroeven), energie (bv turbine delen),…

Lees meer>

28 april 2017

Bedrijfsbezoek en presentatie over Quick Response Manufacturing (QRM) bij Vlassenroot

Het bedrijfsbezoek en de presentatie over Quick Response Manufacturing (QRM)  werd druk bijgewoond. QRM is een belangrijk principe om doorlooptijden drastisch en structureel te verminderen. Dit kan door de bedrijfsproecessen anders te organiseren, vanuit het concept tijd en niet vanuit het concept kostenbesparingen en optimale benuttingsgraad.  QRM kan het antwoord kan bieden op serieproductie van kleine aantallen met grote variatie.  Het gaat dus om een systeem dat Europese bedrijven zo kan veranderen dat ze iets kunnen bieden wat massaproductie in lageloonlanden nooit zal kunnen: kleine series produceren met zeer korte doorlooptijden. De tijd tussen het plaatsen van een order en de ontvangst bij de klant is ingrijpend afgenomen.

Het belangrijkste inzicht van QRM is dat de doorlooptijd heilig is en niet de optimale benuttingsgraad van de machine.  Deze kortere doorlooptijd zorgt o.a. voor een betere rendabiliteit en voor een belangrijk concurrentieel voordeel tegenover lageloonlanden maar ook tegenover lokale bedrijven. Antoon van Nuffel, expert bij de QRM University vat het zo samen: " Als uw bedrijf iets sneller kan leveren dan uw concurrenten, dan is de kans groot dat uw bedrijf meer bestellingen zal ontvangen. Uw kosten zullen lager zijn omdat uw doorlooptijd korter is en uw Work-in-Progress (WIP) dus minder doorweegt. Bovendien is de tijd tussen de start van een bestelling en het moment waarop u kan factureren een stuk korter wanneer u de principes van QRM toepast". 

De presentatie van QRM University vindt u hier

De presentatie van ESCO  Couplings vindt u hier

De sfeerbeelden vindt u hier

De deelnemerslijst vindt u hier

28 april 2017

Zaken doen met Nederland: bezoek de Vlaams-Nederlandse handelsdag in Tilburg

Als buurland blijft Nederland aantrekkelijk voor Vlaamse bedrijven.  De economie trekt aan, de bouw doet het goed en er zijn M&A’s aan beide zijden van de grens. Hoog tijd dus om de temperatuur op te meten en te kijken wat de mogelijkheden zijn. Daarom  organiseert Flanders Investment & Trade samen met de Nederlandse Kamer van Koophandel een Vlaams - Nederlandse handelsdag op donderdag 11 mei 2017 in Tilburg. 

Het aanbod omvat o.a.:

  • Kennisoverdracht d.m.v. presentaties, panelgesprekken met ervaringsdeskundigen over diverse aspecten van het zakendoen in Vlaanderen en Nederland.
  • Individueel netwerken met bedrijven uit Vlaanderen en Nederland op het netwerkplein.
  • Eén-op-één ontmoetingen tussen Vlaamse en Nederlandse ondernemers mogelijk (met bijzondere aandacht voor o.a. de metaalverwerkende sector en de toelevering aan de bouw en de industrie).

Meer informatie en inschrijven

30 maart 2017

Netwerkevent en info-avond "Quick Response Manufacturing" bij Vlassenroot

De Vlaamse Metaalfederatie voor de KMO heeft de eer u uit te nodigen voor haar netwerkevent met als thema Quick Response Manufacturing (QRM), een strategie om processen te verbeteren.  Hier vindt u een uitgebreide beschrijving van het programma .
Het event vindt plaats op donderdag 23 februari 2017 om 19.30u bij Vlassenroot NV, Noordkustlaan 12-14, 1702 Groot-Bijgaarden.

Deelname staat open voor leden en niet-leden van VLAMEF en is gratis.
Inschrijving is om praktische redenen verplicht (klik hier voor het formulier).

 

3 februari 2017

Indumation.be 2017: de technologische hoogmis voor innovatie, automatisering en digitalisering.

Minstens 180 West-Europese technologiebedrijven vieren op 22.000 m² beursoppervlakte de technologische hoogmis voor innovatie, automatisering en digitalisering.  De organisatoren slaagden erin om het summum van de hightech-wereld samen te brengen onder één dak. Zij konden ook 14 gerenommeerde keynote speakers strikken voor de Expert Classes. The Big Innovation Debate 2017, dat georganiseerd wordt in het Indumation4.0. Forum, wordt de blikvanger op woensdag. De organisatoren verwachten 6000 industriële vakbezoekers op dit tweejaarlijks event.
 
U kan er proeven van datgene waar industrieel België de komende jaren mee bezig zal zijn om de Fabrieken van de Toekomst te worden. U bent uiteraard ook van harte welkom tijdens de Expert Classes, de Big Innovation Debate op woensdagavond 8 februari en de nocturne op donderdagavond 9 februari.
 
Praktisch: Indumation.be 2017 vindt plaats van 8 t.e.m. 10 februari in Kortrijk Xpo. 
30 januari 2017

MTMS 2017: Kies uw favoriete keynote sprekers

Bemas vzw, Flam3D, Metall-Alliance.be, Flanders Make, Agoria, Sirris… behandelen een aantal hot items en cases omtrent smart en digital. Maar de organisatie wil verder gaan en doet een oprechte call for speakers naar u. Kent u een bedrijf binnen uw netwerk van klanten en relaties dat recent een innoverende stap gezet heeft in zijn productie, engineering, automatisering of digitalisering van zijn bedrijf? 
De organisatoren laten u, de bezoeker, zelf meebeslissen! Laat weten wie erin slaagde u en uw collega’s op een originele manier te verrassen.
16 januari 2017

VCL en SGS geven ook in 2017 opleidingen i.v.m. visueel onderzoek

VCL heeft als opleidings-en kenniscentrum lassen een jarenlange ervaring opgebouwd in de interpretatie van lasnaden. SGS is reeds meer dan 35 jaar specialist in niet-destructief onderzoek. Beide organisaties organiseren ook in 2017 opleidingen visueel onderzoek niveau 2 en tweedaagse praktijkopleidingen. De tweedaagse praktijkopleidingen biedt u o.a. extra praktijkervaring in aanloop van het BANT-examen, info over visueel onderzoek in de praktijk,...De opleiding visueel onderzoek (VT2) geeft o.a. antwoorden op volgende vragen: Wanneer is de kwaliteit van een lasnaad optimaal?Welke meetinstrumenten mag je gebruiken bij visueel onderzoek? Hoe een keelhoogte of een lasoverdikte meten? Wat is het correcte aanvaardingsniveau voor staal en aluminium? Hoe visueel onderzoek uitvoeren in de praktijk? 
Voor meer info en inschrijven kan u het VCL contacteren:  info@v-c-l.be -02 520 56 58.  Deze opleidingen komen in aanmerking voor KMO-portefeuille
 
VT2: 2-daagse praktijkopleiding:
23-24-25 januari 30-31 januari
8-9-10 mei 15-16 mei
25-26-27 september 2-3 oktober
20-21-22 november 11-12 december

 

 

22 december 2016

Opleidingsreeks rond boutverbindingen in metaalconstructies, hout en beton

VLAMEF, Aluminium Center Belgium en VCL willen een antwoord geven op vaak gestelde vragen over boutverbindingen.  De opleidingen worden gegeven door experten maar de informatie wordt bewust direct toepasbaar en praktijkgericht gehouden. De experts zorgen ervoor dat de informatie praktisch en concreet toepasbaar is. Inschrijven kan via de website van het VCL

Er worden nog twee sessies georganiseerd:

  • (2b) Bevestiging van metaalconstructies op steenachtige materialen (10/01/2017): David Spitaels, Hilti bespreekt welke aspecten van belang zijn voor het bevestigen van metaalconstructies aan steen en beton
  • (2c) Bevestiging van metaalconstructies op houten constructies (17/1/2017) Cyriel Clauwaert gaat dieper in op het bevestigen van metaalconstructies op houten constructies. Dimitri Luyten (Dejond) stelt de houtverbindingen voor met praktische demo’s

De organisatoren zijn ervan overtuigd dat deze opleidingsreeks op vele vlakken zal lonen. Praktisch: module 1 is steeds verplicht in combinatie met één of meerdere andere sessies. Vanaf de tweede deelnemer geldt 50% korting. De opleiding kan worden ingebracht via KMO-Portefeuille (DV.0105197).
Meer info vindt u in deze folder.  - Inschrijven kan via de website van het VCL

20 november 2016

Veel belangstelling voor info-avond over Additive Manufacturing in metaal

VLAMEF, Flam3D en Clusta organiseerden o25 oktober een infoavond rond deze technologie. Met meer dan 70 deelnemers was de opkomst groter dan verwacht. Ook de reacties nadien waren heel positief.  Voor de organisatoren was de info-avond dan ook zeer geslaagd.  Het doel was eenvoudig: de deelnemers informeren over het aanbod in Vlaanderen, over de mogelijkheden en hinderpalen en een antwoord geven op praktische vragen zoals hoe kan ik gebruik maken van Additive Manufacturing? Wat kan u outsourcen of eventueel zelf doen? Dit alles aan de hand van reële, praktische cases.   Op het programma stonden o.a.

  • een technische toelichting Additive Manufacturing Metaal door Sirris 
  • Smaakmakers & pitches: pionier-ondernemingen, aanbieders en gebruikers van de technologie met o.m. Bodycote,  LCV, MT3D, V.A.C.-Machines, Raytech en Renishaw(link is external)
  • een bedrijfsrondleiding bij Velleman N.V. 

De foto's en sfeerbeelden vindt u hier. 

De presentaties vindt u hier

27 oktober 2016

Flanders Make organiseert Symposium voor bedrijven in de maakindustrie (22-11-2016)

Op dinsdag 22 november organiseert Flanders Make voor de eerste keer een symposium dat speciaal bedoeld is voor bedrijven in de maakindustrie. Op het programma staan interessante keynotes, inspirerende presentaties en interactieve demo’s over de machines, voertuigen en fabrieken van de toekomst.   Sprekers zijn o.a.

  • Paul Snauwaert, VP agricultural equipment product development CNH , 
  • Carl Gisleskog, Digital technology advisor European Factories of the Future Research Association 
  • Marc Van Impe, Business development manager Belux Tesla 
  • Ronnie Leten, CEO Atlas Copco  

Daarnaast zijn er nog keynotes van minister-president Geert Bourgeois, Head innovative factory systems at DFKI Detlef Zühkle en verschillende sessies over een specifiek domein binnen system engineering. Het volledige programma en het inschrijfformulier vindt u op de website van Flanders Make: http://www.flandersmake.be/symposium2016 

 

27 oktober 2016

VLAMEF, Clusta en Flam3d geven u een overzicht van de mogelijkheden en uitdagingen van Additive Manufacturing in metaal

Op 25 oktober organiseren Clusta, Flam3D en Vlamef een infoavond rond deze technologie. Het doel is eenvoudig: we willen u informeren over het aanbod in Vlaanderen, over de mogelijkheden en hinderpalen: hoe kan u gebruik maken van Additive Manufacturing? Wat kan u outsourcen of eventueel zelf doen? Dit alles aan de hand van reële, praktische cases.  

We verwelkom u graag op deze gratis info-sessie;
inschrijven is gratis maar verplicht en kan via deze link.

Programma:

• 17h00: ontvangst
• 17u30: inleiding en korte voorstelling Clusta, Vlamef en Flam3D
• 17u45: technische toelichting Additive Manufacturing Metaal (Sirris)
• 18u15: smaakmakers & pitches: pionier-ondernemingen, aanbieders en
              gebruikers van de technologie komen hun kennis delen 
              met o.m. Bodycote NV, LCV, MT3D, V.A.C.-Machines en Renishaw)
• 19u15: bezoek demo’s, netwerking, walking dinner
• vanaf 20h00: mogelijkheid tot bedrijfsrondleiding bij Velleman N.V.
• 21h30: einde

Praktisch:

  • Locatie: Velleman N.V., Legen Heirweg 33, 9890 Gavere
  • Datum:  Dinsdag 25 oktober

Het event is gratis maar inschrijven is verplicht.

27 september 2016

Op 1/07/2016 werden de lonen in verschillende Paritaire Comités aangepast

Op 1 juli 2016 werden de lonen in onze sector aangepast (indexatie).  De indexatie vindt u via deze link ()
Indien u VLAMEF-lid bent en uw login niet kent, kan u uw login hier opvragen

12 juli 2016

Geslaagd netwerkevent bij WYCOR NV in Wetteren

Het netwerkevent van 23 juni bij WYCOR NV in Wetteren was een schot in de roos. De opkomst was groot (meer dan 30 gasten) en de lezingen waren een echte meerwaarde.  Na de verwelkoming door VLAMEF-voorzitter John Spronck, gaf Nathalie Callens (Group S) uitleg over iets wat elke ondernemer met personeel bezig houdt:  de optimale verloning van het personeel. Ze besprak welke mogelijkheden er bestaan om het sociaal passief onder te controle te houden en welke alternatieve beloningssystemen er bestaan.  Deze verloningssystemen hebben het voordeel dat u RSZ of belastingen kan besparen. Daarnaast motiveert het werknemers omdat u hen een verloning geeft die het best aansluit op hun behoeften. Het gaat om systemen als CAO 90, thuiswerkvergoedingen en andere mogelijkheden van alternatieve verloning.
Daarna volgde een presentatie van WYCOR NV en een uitgebreid bedrijfsbezoek in de ateliers. WYCOR NV werd opgericht in 1982 en biedt een totaalaanbod op vlak van renovatie, binnen- en buitenafwerking. De volledige uitvoering, coördinatie en opvolging wordt in eigen beheer georganiseerd. De dochteronderneming WYCOTEC is gespecialiseerd in metalen deuromlijstingen en stalen schrijnwerk.  Een andere dochteronderneming is COMTEC dat gespecialiseerd is compartimenteringen voor brandwering.  In de ateliers werd uitgelegd wat de succesfactoren zijn om een dergelijk bedrijf optimaal te laten functioneren. Zo doen ze bijvoorbeeld zoveel mogelijk montage in de ateliers.  Hun klanten zijn onder andere ziekenhuizen, het NMBS-gebouw in Gent, ING-kantoren en het Europees Parlement. De avond werd feestelijk afgesloten met een perfect georganiseerde receptie waarop vele interessante gesprekken gevoerd werden en goede contacten gelegd werden.  VLAMEF is verheugd over de talrijke opkomst en over de schitterende ontvangst bij WYCOR NV.
 
 
 
5 juli 2016

VLAMEF nodigt leden en niet-leden uit op Netwerkevent bij WYCOR (Wetteren)

VLAMEF, de Vlaamse Metaalfederatie voor de KMO, heeft de eer u uit te nodigen op donderdag 23 juni 2016 om 19.30 u bij WYCOR nv, Biezeweg 6 - 9230 Wetteren. 
 
Op de agenda staan:
1. Verwelkoming en duiding door John Spronck, voorzitter. 
 
2. Uw sociaal passief: welke mogelijkheden zijn er om uw sociaal passief onder controle te houden. Alternatieve beloningssystemen, zoals cao 90 en pensioenstelsel voor werknemers. Toelichting door Nathalie Callens (Group S).
 
3. Netwerkevent en bedrijfsbezoek: WYCOR werd opgericht in 1982 en biedt een totaalaanbod op vlak van renovatie, binnen- en buitenafwerking.  De volledige uitvoering, coördinatie en opvolging wordt in eigen beheer georganiseerd. De dochteronderneming WYCOTEC is gespecialiseerd in metalen deuromlijstingen en stalen schrijnwerk.
 
Deelname staat open voor leden en niet-leden van VLAMEF en is gratis. Inschrijving is om praktische redenen verplicht (download het formulier hier). Overtuigd van de belangrijkheid van deze vergadering zou VLAMEF  het op prijs stellen u te mogen begroeten op deze bijeenkomst. 
 
 
 
 
16 juni 2016

Nieuwe arbeidsregeling voor ecocheques in de metaalhandel (PC 149.04)

In het Paritair Subcomité voor de metaalhandel ( 149.04) is de regling voor ecocheques gewijzigd. Deze aanpassing is actief vanaf 15 juni 2016: 

  • Toekenning ecocheques voor 125 EUR aan alle voltijds tewerkgestelde arbeiders. Referteperiode van 01.12.2015 tot 31.05.2016. Deeltijdsen pro rata. Uitbetaling ten laatste op 15.06.2016.
  • Een ondernemings-CAO kan voorzien in een andere invulling van de koopkracht.
6 juni 2016

17de editie van de Staalbouwwedstrijd: indienen van dossiers kan tot 1 juni 2016

Jaarlijks organiseert InfoSteel de Staalbouwwedstrijd. Deze wedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd beurtelings in België en in Luxemburg en is aan zijn zeventiende editie toe. De deelname aan de Staalbouwwedstrijd 2016 staat open voor bouwprojecten op Belgische bodem die volledig of gedeeltelijk in staal gerealiseerd werden (uitgezonderd categorie E - internationale projecten) tussen juni 2014 en eind mei 2016. Voor de editie 2016 wordt een extra prijs toegekend aan het project waarbij - op een correcte, innovatieve, esthetisch,… wijze - voorgelakt staal werd toegepast. De prijs wordt toegekend over alle categorieën heen. Ook krijgen de deelnemers aan de Staalbouwdag 2016 de mogelijkheid een publieksprijs toe te kennen. De prijs wordt eveneens toegekend over alle categorieën heen.

Tijdschema
Aanmelden van het project kan momenteel, indienen van het volledig dossier kan tot 1 juni 2016.  Begin juli 2016 worden de genomineerde projecten bekendgemaakt . Op 15 november 2016, op de Staalbouwdag, worden de laureaten bekendgemaakt en ontvangen ze hun prijs. 
Meer info vindt u op deze pagina van InfoSteel 

 

2 mei 2016

Intrum Justitia waarschuwt voor frauduleuze aanmaningen

Intrum Justitia waarschuwt voor een nieuw fraudegeval i.v.m. aanmaningen: op 21/04/2016 werden zij geïnformeerd over fictieve aanmaningen over een "factuur internet". Indien u twijfelt over de echtheid van een aanmaning kan u steeds contact opnemen met Intrum Justitia op 09 265 65 03 of via het contactformulier 

De lijst met gekende fraudegevallen vindt u op:  https://www.intrum.com/be/phishing-emails-intrum-justitia/

25 april 2016

Studiedag bij VCL over MIG-lassen van aluminium (17 mei 2016)

Verschilt het MIG-lassen van aluminium zoveel van het MAG-lassen van staal?Is een aangepaste lasnaadvoorbereiding noodzakelijk? Wat zijn de aandachtspunten?  Welke invloed heeft de oxidehuid?  
VCL en AluCBbieden u de oplossing tijdens deze praktijkgerichte studiedag die inzoomt op alle aspecten van het MIG-lassen van aluminium: van een correcte lasnaadvoorbereiding over keuze van lasgassen en –toevoegmateriaal tot het eigenlijke lassen zelf. De studiedag vindt plaats bij VCL in Neder-over-Heembeek.
Hier vindt u het volledige programma 

 
21 april 2016

Economische barometer van de metaalsector (eerste kwartaal 2016)

VLAMEF is benieuwd naar de ontwikkelingen in de Vlaamse metaalsector.  Daarom vragen wij uw medewerking aan de Economische Barometer.  De uitslag van de enquête kan onder meer gebruikt worden bij onderhandelingen met diverse overheden en bij CAO-onderhandelingen. Het beantwoorden van de vragenlijst neemt niet meer dan vijf minuten in beslag en uw deelname gebeurt vanzelfsprekend anoniem.  Het betreft de gegevens over het eerste kwartaal van 2016. Het invullen van de enquête is mogelijk tot uiterlijk 30 april 2016.
Klik hier om de vragenlijst te starten.

 

 

14 april 2016

Ledenvoordeel: Openstaande facturen via de VLAMEF-incassoservice

Wist u dat er in België ruim 9 miljard euro aan openstaande facturen in rook opgaan. Gemiddeld verloor elk Belgische bedrijf op die manier een bedrag gelijk aan 3,1% van de totale omzet. U hebt openstaande facturen. Uw herinneringen blijven onbeantwoord? VLAMEF en incassobureau Intrum  hebben de handen in elkaar geslagen om de VLAMEF-leden zo goed als mogelijk te ondersteunen via de VLAMEF-incassoservice.

Als herinneringen en aanmaningen niets meer uithalen, dan is het tijd voor een gespecialiseerde aanpak. VLAMEF en het incassokantoor Intrum  werkten hiervoor een bijzonder gunstige regeling uit exclusief en gratis voor VLAMEF-leden. 

Registreer vandaag nog voor de VLAMEF-incassoservice, uw cashflow vaart er wel bij   (

11 maart 2016

Ledenvoordeel VLAMEF: speciale korting op brandstofprijs en gratis Q8 Liberty tankkaart

GRATIS uw Q8 Liberty tankkaart

 

Supervoordeel voor alle leden van VLAMEF

Dankzij de overeenkomst tussen VLAMEF en Q8 kunnen alle VLAMEF-leden genieten van een hoge korting met de Q8 Liberty card op brandstof wanneer u de Q8 Liberty card (de zakelijke tankkaart) aanvraagt. Bovendien past Q8 de laagste prijsgarantie toe, d.w.z. indien de pompprijs lager is dan de officiële brandstofprijs min de korting, zal automatisch de voordeligste prijs gefactureerd worden.

Geniet van een uitzonderlijke korting van 11,50€ ct./L (incl. BTW) op elke tankbeurt in alle Q8 tankstations in België

Alle voordelen van de Q8 Liberty tankkaart op een rij:

  • U tankt zonder cash te betalen
  • U tankt overal dankzij het uitgebreid netwerk van meer dan 400 tankstations
  • U betaalt geen administratie- of inschrijvingskosten
  • U betaalt enkel wat u verbruikt
  • Als de pompprijs lager is dan de officiële brandstofprijs min de korting, dan betaalt u de prijs aan de pomp
  • U kan gebruik maken van de gratis webapplicatie ‘Q8 Liberty Web om uw verbruik te controleren
  • U ontvangt tweemaandelijks een elektronische factuur
  • U kan de Q8 stations makkelijk vinden dankzij de Q8 app. U kan de app downloaden via app.Q8.be

Alle informatie over Q8 kan u terugvinden op www.Q8.be

 

Vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte via deze link.

 

 

 

14 januari 2016

Begeleidingstraject: “Praktisch toepassen van de EN1090 – norm in mijn bedrijf.”

Ondertussen is de EN 1090, het vervaardigen van staal- en aluminiumconstructies  van kracht. Over de implicaties van deze normen zijn nog heel wat vragen. Alle bouwproducten met een dragende functie vallen onder deze norm.  Daarom organiseert VLAMEF een zeer praktische en interactieve opleiding.   In de eerste sessie lichten we de wetgeving, de norm en de opbouw van “het systeem” toe.  De volgende 4 sessies behandelen de lastechnische vereisten. U wordt wegwijs gemaakt in de inhoud van de norm. De nodige maatregelen die een bedrijf moet nemen om aan de eisen te kunnen voldoen, worden toegelicht en kan u gedurende het verloop van de cursus in uw bedrijf opstarten. Hierbij worden o.a. besproken: eisen voor lastoezicht, nodige kwalificaties voor het personeel, voorbereiding audit, opstellen van een kwaliteitssysteem.    Het aantal deelnemers wordt beperkt tot maximum 20. De cursus gaat door bij minimum 6 deelnemers.

Locatie Roeselare: op dinsdagen: 19 januari, 26 januari, 23 februari, 01 maart, 22 maart 2016. Start om 17u tot 20:30
Locatie Geel: donderdagen: 21 januari, 28 januari, 25 februari, 03 maart, 24 maart 2016. Start om 17u tot 20:30
*** Onze locaties zijn flexibel in functie van de inschrijvingen ***
 

 

11 januari 2016

Metaalbarometer Q3 van 2015 beschikbaar voor de VLAMEF-leden

De metaalbarometer die reslutaten meet van het derde kwartaal van 2015 is beschikbaar voor de VLAMEF-leden.   De resultaten van de VLAMEF Metaalbarometer wijzen in de richting  van een verder economisch herstel bij de metaalverwerkende bedrijven in Vlaanderen. Er waren minder ontslagen om economische redenen, de prijszetting en de binnenlandse orderpositie evolueert gunstig en de bedrijfsresultaten worden positiever geëvalueerd dan de voorbije kwartalen.  De volledige analyse en de resultaten vindt u via deze link. ()

Een login aanvragen kan door uw lidnummer of uw adres (waarop het lidmaatschap staat) door te geven via info@vlamef.be.  

11 januari 2016

Vanaf 1 april 2016 start de vernieuwde KMO-portefeuille: wat verandert er?

Vanaf 1 april 2016 geldt een vernieuwde KMO-portefeuille. De KMO-portefeuille is een interactieve webtoepassing, waarmee ondernemers eenvoudig subsidies kunnen aanvragen bij de Vlaamse overheid voor initiatieven rond opleiding en advies. Dit verandert vanaf april 2016:
  • Nieuw is het administratief eenvoudig en geautomatiseerd steunverleningsproces. De dienstverleners zullen naar de toekomst toe niet langer elke subsidieaanvraag moeten bevestigen.
  • Ook zullen opleiding en advies voortaan in de ruime zin van het woord gelden en zich niet langer beperken tot de pijlers die vandaag gelden.
  • Tot slot zullen de steunpercentages lager liggen. Er zal een onderscheid gemaakt worden tussen kleine en middelgrote ondernemingen, wat ook zijn effect zal hebben op het maximaal subsidiebedrag/jaar (kleine onderneming €10.000 en middelgrote onderneming €15.000) en op de steunpercentages (kleine onderneming 40% en middelgrote onderneming 30%).
 
4 januari 2016

Nieuwe opleidingen Lascoördinator bij B.I.L.

In overeenstemming met de norm EN 1090 moeten laswerken die vallen onder de uitvoeringsklassen EXC 2, 3 of 4, uitgevoerd worden onder supervisie van een gekwalificeerd en ervaren lascoördinator. Het Belgisch Instituut voor Lastechniek (BIL) organiseert hiertoe de opleiding Responsible Welding Coordinator basic level, RWC-B. Gedurende 11 lesdagen behandelt deze cursus de minimaal vereiste basiskennis voor een lascoördinator en bekroont dit met een Europees erkend diploma RWC-B. Dit vormt bij een EN 1090-audit een afdoend bewijs van vakkennis voor een bedrijf dat werken uitvoert in EXC 2, met constructiestaal t.e.m. S355 en met een materiaaldikte van maximum 25 mm.

Het BIL heeft ondertussen meer dan 300 lascoördinatoren RWC-B opgeleid en organiseert nieuwe cycli om aan de blijvende vraag te kunnen voldoen.

De opleiding vindt plaats in de regio:

·         Brussel: vanaf 2 maart 2016

Voor meer informatie en inschrijvingen kan u terecht op de website van B.I.L. of  bij hilde.moens@bil-ibs.be

16 december 2015

Registreer u gratis voor een bezoek aan MNE 2016 in Kortrijk:

MNE Beurs Kortrijk
 

 

16 december 2015

VLAMEF informatievergadering over business opportunities met netwerkevent

VLAMEF, de Vlaamse Metaalfederatie voor de KMO  heeft de eer u uit te nodigen voor de eerstkomende informatievergadering en netwerkevent 
op maandag 30 november 2015 om 19.30 u  (adres: D’Haene - Zwaaikomstraat 24 - 8800 Roeselare )  of  op woensdag 2 december 2015 om 19.30 u  (adres: VDAB. Competentiecentrum - Brigandstraat 1 - 2200 Herentals )
 
 
Agenda:
Verwelkoming en duiding door Johan Van Bosch, algemeen secretaris;
Business opportunities (en verdien uw lidgeld dubbel terug): 
o Materiaalkunde: wat moet u als metaalverwerkend bedrijf weten over materialen: toelichting door Clusta: de technische partner van VLAMEF;
o Verdien uw lidgeld terug via de groepsaankoop energie: toelichting door Lampiris;
o Welke impact heeft de taxshift op uw fiscale situatie: toelichting door Group S;
o Aanwezigheidsregistratie: toelichting door Group S;
o Brandstofverbruik: geniet van de korting die VLAMEF voor u onderhandeld heeft bij Q8;
Activiteitenprogramma en opleidingen 2016: toelichting over de werking van VLAMEF door Johan Van Bosch, Algemeen Secretaris;
Netwerking-event en bedrijfsbezoek.
 
Deelname staat open voor leden en niet-leden van VLAMEF en is gratis.
Inschrijving is om praktische redenen verplicht (klik hier voor het inschrijvingsformulier)!
Overtuigd van de belangrijkheid van deze vergadering zouden wij het op prijs stellen u te mogen begroeten op deze bijeenkomst.
 
24 november 2015

Tewerkstellen van vluchtelingen

Naar aanleiding van de recente vluchtelingenstroom naar België rijst de vraag of deze mensen hier mogen werken. In principe is dat mogelijk mits u let op de voorschriften inzake wachtperiode en arbeidskaarten. Die wachtperiode zal nu wel worden verkort tot 4 maanden.  
Afhankelijk van het type vluchteling is de regelgeving verschillend. Hierbij vindt u het  overzicht. 
15 oktober 2015

Inspectiecampagne bij bedrijven die oppervlaktebehandeling van metalen uitvoeren

In het najaar plant de arbeidsinspectie (Toezicht op het Welzijn op het Werk) een nationale inspectiecampagne bij bedrijven in de metaalsector die oppervlaktebehandeling van metalen als activiteit uitvoeren.    De inspectie zal een 100-tal ondernemingen bezoeken die oppervlaktebehandeling van metalen uitvoeren. Ook bedrijven die een deel van hun productie hebben gericht op oppervlaktebehandeling zullen bezocht worden. De focus ligt op bedrijven met mogelijk gebruik van hexavalente chroomverbindingen, die kankerverwekkend zijn.
Lees meer >

 

17 september 2015

Indexatie lonen 2015

Op 1 juli 2015 werden de lonen in onze sector aangepast (indexatie).  De indexatie geldt voor de schaallonen en voor de reële lonen. Hierbij de aanpassingen:

Indexatie vanaf 01/07/2015:

111.00 – Paritair Comité voor de metaal-, machine- en elektrische bouw    Index – Vorige lonen x 1,0019
111.01 – Industriële metaalbewerking  Index – Vorige lonen x 1,0019
111.02 – Ambachtelijke metaalbewerking Index – Vorige lonen x 1,0019
111.03 – Buitenmonteerders bruggen en metalen gebinten Index – Vorige lonen x 1,0019
6 juli 2015

Reserveer uw stand in de VLAMEF-village op de MNE 2016

Met enige fierheid kondigen wij onze samenwerking aan met de organisatoren van MNE 2016 (MTMS Network Event) te Kortrijk Xpo, dat zal doorgaan op woensdag 3 en donderdag 4 februari 2016.

MNE: Een goedkope tweedaagse netwerkformule met bewezen succes!!
Bij de eerste editie van 2012 mochten 135 exposanten 2358 bezoekers ontvangen. In 2014 kwamen al 2847 bezoekers langs om met 167 exposanten te netwerken. In 2016 worden minstens evenveel bezoekers uit de metaal- en kunststoffenverwerking, machine- en apparatenbouw en toelevering verwacht. MNE huisvest alle traditionele technieken van plaatbewerking, verspaning, verbinding en oppervlaktebehandeling voor uiteenlopende materialen (metaal, kunststoffen, composiet, …), dit in combinatie met de nieuwste productie- en assemblagetechnieken (Additive & New Manufacturing Technologies).
Lees meer>

29 juni 2015

Nationale inspectiecampagne rond de naleving van de bepalingen inzake chemische en carcinogene agentia

PROVIKMO licht ons dat de Algemene Directie Toezicht op het Welzijn op het Werk (ADTWW) een nationale inspectiecampagne rond de naleving van de bepalingen inzake chemische en carcinogene agentia bij ondernemingen in de sector van de oppervlaktebehandeling van metalen organiseert. Ook de relevante REACH-bepalingen met betrekking tot de bescherming van de werknemers zullen hierbij aan bod komen.  Speciale aandacht zal worden geschonken aan het gebruik van hexavalente chroomverbindingen die ingedeeld zijn als kankerverwekkend.
Lees meer>

22 juni 2015

Nieuwe verkoopsvoorwaarden voor de metaalsector

VLAMEF-Verkoopsvoorwaarden

VLAMEF heeft verkoopsvoorwaarden voor de metaalsector ontwikkeld die gratis door alle VLAMEF-leden gebruikt mogen worden.  VLAMEF biedt deze voorwaarden aan omdat we als beroepsfederatie nog te vaak opmerkingen krijgen over bepaalde clausules in   verkoopsvoorwaarden. Bovendien is het administratief een stuk eenvoudiger als alle metaalbedrijven met gelijke, uniforme voorwaarden werken.  Dit spaart tijd uit bij het controleren van de clausules en qua facturatie is het eenvoudig als de betaaltermijnen en voorwaarden dezelfde zijn.

Met deze VLAMEF-voorwaarden, die we gebaseerd hebben op de contracten die de Nederlandse Koninklijke Metaalunie al langer aanbiedt, willen we tegemoetkomen aan de vraag van vele leden om de verkoopsvoorwaarden te uniformiseren en te vereenvoudigen. Deze algemene voorwaarden zijn universeel en bieden zo het grote voordeel dat ze voor alle situaties die zich in handelsrelaties kunnen voordoen, aangepaste oplossingen bevatten. Zo wordt de problematiek van de slechte  betalers behandeld en de problemen die kunnen optreden tijdens de levering. Ook het probleem met opzegtermijnen wordt behandeld in deze algemene voorwaarden. Het voorzien en oplossen van een maximum aan commerciële handelingen  in het belang van de ondernemingen uit de metaalsector is dus het  doel van de algemene voorwaarden van VLAMEF.

De verkoopsvoorwaarden van VLAMEF zijn een uniek en gratis ledenvoordeel voor bedrijven die lid zijn van de federatie. Wenst u de VLAMEF-voorwaarden te ontvangen? Stuur dan een mail  met vermelding van uw adres, lidnummer of BTW-nummer.

15 juni 2015

De beurs EUROFINISH 2015 in de Leuvense Brabanthal: het juiste antwoord op uw coating vragen!

Op 10 en 11 juni 2015 stond de Brabanthal te Leuven volledig in het teken van oppervlaktebehandeling en dit volgens een volledig nieuw concept EXHIBIT LOUNGE!
De 11de editie van deze vakbeurs werd  meer dan een verzameling van technologie. Het was een bijeenkomst van gelijkgestemde ondernemers, een knooppunt voor netwerking, een inspiratiebron voor de toekomst en een kweekplaats van nieuwe ideeën.  De beurs bood een antwoord op volgende vragen
 
Creëert nanotechnologie mogelijkheden voor uw bedrijf?
Wilt u energie en grondstoffen besparen door inzetten van de nieuwste apparatuur?
Bent u op zoek in het kader van oa. EN 1090 naar applicatiebedrijven die kwalitatief werk leveren en zelfs over Europese kwaliteitslabels beschikken?
Is corrosiebestrijding een belangrijk aspect?
Is engineering clustering het samenwerkingsmodel voor de toekomst?
 
Twee dagen lang stonden ruim 100 exposanten, aangevuld met leerrijke technische seminaries en live demonstraties, garant voor het meest originele en interactieve platform in de wereld van oppervlaktebehandeling.
 
9 juni 2015

Nieuwe opleidingen Lascoördinator bij BIL

In overeenstemming met de norm EN 1090 moeten laswerken die vallen onder de uitvoeringsklassen EXC 2, 3 of 4, uitgevoerd worden onder supervisie van een gekwalificeerd en ervaren lascoördinator. Het Belgisch Instituut voor Lastechniek (BIL) organiseert hiertoe de opleiding Responsible Welding Coordinator basic level, RWC-B. Gedurende 11 lesdagen behandelt deze cursus de minimaal vereiste basiskennis voor een lascoördinator en bekroont dit met een Europees erkend diploma RWC-B. Dit vormt bij een EN 1090-audit een afdoend bewijs van vakkennis voor een bedrijf dat werken uitvoert in EXC 2, met constructiestaal t.e.m. S355 en met een materiaaldikte van maximum 25 mm.
 
Het BIL heeft al meer dan 250 lascoördinatoren RWC-B opgeleid en organiseert nieuwe cycli om aan de blijvende vraag te voldoen.  
De opleiding vindt plaats in de regio:
Brussel: vanaf 23 april 2015
Hasselt: vanaf 10 september 2015
 
Voor meer informatie en inschrijvingen kan u terecht op : 
22 april 2015

NIEUWE VLAMEF-BEGELEIDINGSTRAJECTEN EN 1090 EN CE-MARKERING

 

Begeleidingstraject in Sint-Katelijne-Waver (telkens van 19.00u tot 21.30u) 

 
Locatie: 
Lascentrum - Jan Pieter de Nayerlaan 5 - 2860 Sint-Katelijne-Waver (Campus Thomas Moore)
Lesgevers zijn Tim Buyle (Weldone) en Dirk Roelens (Impala).
 
 

 

 

 

 

 

 

De normenserie EN1090 … wie heeft er nog niet van gehoord ? Er wordt tegenwoordig heel veel gesproken over deze norm en over de CE markering van staalconstructies.  Vele KMO’s gaan daarom op zoek naar meer informatie via allerlei kanalen. En allemaal stellen ze dezelfde vragen. Is de norm toepasbaar op mijn bedrijf ? Wat moet ik doen ? Op welke producten moet de CE markering worden aangebracht ?En tot slot … hoe kan ik er onderuit ?

Meer dan een half jaar na de deadline van 1 juli 2014, stellen we vast dat er nog niet veel bedrijven de juiste certificatie op zak hebben. En dat is niet altijd omdat ze niet willen, maar omdat er twijfel heerst over het toepassingsgebied en het wettelijk kader.
Zijn die twijfels terecht ? Neen.
 
Om dit goed te begrijpen moet je terug gaan naar de kern : de CPR of Bouwproducten Verordening. Deze Europese wet legt aan alle fabrikanten van bouwproducten de plicht op om gebruik te maken van geharmoniseerde normen bij het fabriceren van hun product en om dit vervolgens CE te markeren. Deze wet geldt voor iedereen die een bouwproduct op de Europese markt verkoopt. Het maakt niet uit of dit tussen bedrijven onderling is, dan wel tussen bedrijven en particuliere klanten. Het toepassingsgebied omvat zowat alles wat in de bouw verhandeld wordt : baksteen, cement, PVC leidingen, hout, ramen, vezelplaat, afdichtingskit, etc. En tot slot ook staal. Niet alleen het handelsstaal zoals platen en profielen, maar ook staalconstructies en onderdelen.
 
De geharmoniseerde norm voor staal en aluminium verwerkende constructeurs is de EN1090-1. Deze norm beschrijft op welke manier constructeurs tewerk moeten gaan om CE markering aan te brengen op hun product. En het is deze norm die een wettelijk kader heeft vanuit de CPR. In grote lijnen komt het er op neer dat bedrijven een fabricagebeheersingssysteem (FPC systeem) opzetten en implementeren. Zeg maar een doorgedreven en goed georganiseerde code van goede praktijk in een onderneming.
Tot voor kort dachten vele bedrijven een achterpoortje te hebben gezien in de CPR via art. 5, waarin een uitzonderingsmaatregel staat om de CE plicht af te wenden. Maar intussen werd dit poortje al meermaals afgegrendeld. Een andere hardnekkige mythe is dat de constructeur die niet alleen fabriceert, maar ook installeert ook niet zou moeten voldoen aan de CE plicht. Maar ook daar weer, zijn intussen deze uitwegen geblokkeerd.
 
Bedrijven zullen zich moeten schikken naar de bepalingen van EN1090-1 en hun constructies zullen moeten voldoen aan de technische eisen van de EN1090-2 en/of EN1090-3.
 
Maar welke constructies dan ? Is dat duidelijk ?
Ja en neen … vandaag is de definitie in de EN1090 zeer algemeen opgesteld en onvoldoende gedetailleerd.
Maar intussen is er meer duidelijkheid via een (voorlopige) lijst van metaalconstructies en onderdelen via de FAQ’s op de website van de Europese Commissie. Kolommen, liggers en spanten lijken voor de hand te liggen. Maar daar komen nu duidelijk ook trappen, bordessen enz. bij. De mist over deze norm trekt langzaam op. Hoog tijd om uw bedrijf klaar te stomen voor de EN1090?
 
Om de betrokken ondernemers uit de metaalsector op een degelijke manier te begeleiden tot CE-markering, heeft VLAMEF een begeleidingstraject uitgewerkt.  Daarbij gaan we uit van 5 informatie-avonden, die dan het begeleidingstraject vormen.
Tijdens de 5 informatie-avonden komen volgende items aan bod: introductie, FPC systeem, ISO 3834 en EN1090, voorbereiding NoBo audit, CE en DoP.
 
Het traject richt zich tot de twee executieklassen: EXC1 en EXC2.
 
De prijs per deelnemer bedraagt:
- Voor VLAMEF-leden en UNIZO-leden: 1.000 EUR (excl. BTW)
- Voor niet-leden: 1.500 EUR (excl. BTW)
 
 
Locatie: 
Lascentrum - Jan Pieter de Nayerlaan 5 - 2860 Sint-Katelijne-Waver (Campus Thomas Moore)
 
Lesgevers zijn Tim Buyle (Weldone) en Dirk Roelens (Impala).
 
 
16 februari 2015

VLAMEF en de Koninklijke Nederlandse Metaalunie nodigen u uit op een exclusief netwerk-event

Op donderdag 12 februari 2015 organiseren VLAMEF en de Koninklijke Nederlandse Metaalunie bij  Galva Power in Overpelt een unieke kans om andere ondernemers en professionals in de metaalsector te ontmoeten.   Tijdens het Metaal-Network Event leert u van elkaar, van een Belgische collega of van een Nederlandse collega. Dit event is een samenwerking tussen VLAMEF en de Koninklijke Metaalunie(link is external).
Om uw netwerk te vergroten, maar vooral ook om kennis te maken met uw collega-ondernemers is deze bijeenkomst een absolute aanrader!
Bekijk hier het volledige programma.

Meer info: contacteer het VLAMEF-secretariaat. 

19 januari 2015

Staalbouwdag op 27 november: unieke kans om staalkennis bij te schaven, mensen te ontmoeten of nieuwe producten te ontdekken

De Staalbouwdag is een unieke gelegenheid om je staalkennis bij te schaven, om je te laten inspireren door de projecten van de Staalbouwwedstrijd. Je ontmoet er belangrijke actoren uit de sector en kan op de StaalExpo de nieuwste producten ontdekken.
In de voormiddag staan zowel architectuur als techniek op de agenda, verspreid over twee conferentiezalen. De voormiddag wordt afgesloten met de uitreiking van de Studentenstaalprijs, dit jaar in het teken van vlak staal.
In de namiddag worden uitzonderlijke bouwprojecten besproken; op de agenda o.a. het nieuwe NATO-gebouw te Brussel, Fondation Louis Vuitton te Parijs, de nieuwe stationsprojecten in België.
Verder staat de prijsuitreiking van de 15de editie van de Staalbouwwedstrijd (31 projecten werden genomineerd) op het namiddagprogramma.
Tijdens de pauzes krijgen de aanwezigen de mogelijkheid kennis en ervaring te delen met andere deelnemers en de StaalEXPO-exposanten.
De Staalbouwdag, georganiseerd door Infosteel, is het topevent voor de staalbouw in België en Luxemburg en richt zich tot opdrachtgevers, architecten, studiebureaus, staalbouwers, toeleveranciers, staalhandel, overheden, onderwijs…
 
De Staalbouwdag 2014 vindt plaats op donderdag 27 november in het Sheraton Brussels Airport Hotel, Zaventem van 9 tot 18u.
VLAMEF is partner bij de Staalbouwdag 2014.
 
 
LEDENVOORDEEL: VLAMEF heeft ook een aantal gratis kaarten die wij verloten onder de leden.  Wees er snel bij en geef uw lidnummer door via vlamef@unizo.be.
 
27 oktober 2014

Deelnemen aan de MTMS 2015 in Brussels EXPO?

 
Van 25 tot 27 maart 2015 wordt de maakindustrie uit de Benelux, te Brussels Expo, uitgenodigd op een Europese beursprimeur: The Materials Transformation and Machining Show – MTMS 2015 (opvolger van Metapro).
MTMS 2015 te Brussels Expo wordt de eerste technologiebeurs voor de transformatie en bewerking van alle industriële materialen zoals metaal, kunststof , composieten en hybride componenten. Om een dynamische start te geven aan dit nieuwe luik hebben de organisatoren van MTMS 2015 en VLAMEF, de Vlaamse Metaalfederatie voor de KMO, de handen in elkaar geslagen en kunnen we een Subcontracting Village, powered by VLAMEF aanbieden.  De voorgemonteerde collectieve standruimte waar alle lidbedrijven actief in de metaalsector kunnen aanwezig zijn gedurende de 3 beursdagen  De Subcontracting Village biedt ruimte aan leden van VLAMEF.  De ruimte is beperkt, snel inschrijven is aangeraden.
Exposanten op deze Subcontracting Village genieten van een stand voorzien van meubilair, stroom, verlichting, tapijt en extra ontvangstruimte in de collectieve loungebar waar exposanten, congresgangers en klanten ontvangen worden. Deze stands worden gegroepeerd in Paleis 5 van Brussels Expo.
 
Opgelet, deze ruimte is beperkt en de aanvraagformulieren worden behandeld in volgorde van ontvangst waarna u een bevestiging krijgt. De organisatoren van MTMS en VLAMEF staan garant voor een geslaagde commerciële deelname aan dit unieke initiatief.
 
4 september 2014

Nummer 115 van MetaalInfo gaat dieper in op de EN1090 - norm

Het nieuwe nummer van MetaalInfo is gepubliceerd en gaat dieper in op de EN1090-norm.
In dit nummer vindt u o.a. informatie over de EN1090-norm,  verslagen over grote internationale beurzen en een bedrijfsreportage en een interview met John Spronck van ESMA NV. Verder geven ondernemer Rutten, kabinetschef Karel Tobback en professor Bert Lauwers hun visie op de toekomst van de maakindustrie in Vlaanderen
 
4 september 2014

RESOC-SERR Brugge ondersteunt en stimuleert de Metaal en Mechatronica-industrie in West-Vlaanderen

RESOC-SERR Brugge,  twee beleids- en adviesorganen die tewerkstelling en socio-economische ontwikkeling willen stimuleren, werken samen  aan een initiatief om de Metaal en Mechatronicasector in de regio Brugge te ondersteunen.   Deze sector is erg belangrijk voor de regio en daarom wil  RESOC-SERR actief investeren in de uitbouw van een krachtig en boeiend netwerk en acties om de sector te ondersteunen. Het doel is een sterke cluster van grote lead plants en KMO’s met innovatieve kracht te bundelen.  Om dit te laten slagen,  doen ze een beroep op onderwijsactoren, het middenveld, beroepsfederaties  en beleidsmensen.
 
De werkgroep M&M kwam op 19 mei eerst samen en bundelde krachten uit diverse ondernemingen zoals Bombardier,Maene NV,  Loca Labora,… en het beroeps- en hoger  onderwijs. Daarnaast werken ook POM West-Vlaanderen en de sectorfederatie VLAMEF mee.
Thema’s die besproken worden zijn o.a. onderzoek en ontwikkeling, de instroom van technisch geschoold personeel en verschillende vormen van samenwerking. Zo denkt men aan een verdere samenwerking en toenadering tussen onderwijs en het bedrijfsleven, een alternatieve uitwisseling van technisch personeel. Vooral belangrijk om samenwerking tussen bedrijven mogelijk te maken is een databank van competenties en technische  instrumenten  zodat bedrijven weten met wie ze kunnen samenwerken.  Zo kan men een bepaalde dienst of product vragen bij een bedrijf in de onmiddellijke regio i.p.v.  dit in een andere regio of in een ander land te vragen.  Netwerken is uiteraard ook belangrijk zodat bedrijven elkaar leren kennen op een informele manier.  Het doel van RESOC-SERR is om de informatiestroom en de relaties tussen bedrijven te stimuleren
 
De organisatoren en de  deelnemers aan de eerste gespreksavond zijn enthousiast over de brede belangstelling voor de maakindustrie in de regio Brugge.  De  interessante  gesprekken en de vele suggesties van de deelnemers uit de verschillende betrokken sectoren overtuigden iedereen van het belang van dit initiatief.   Er wordt dan ook uitgekeken naar de volgende  vergaderingen in het kasteel Tillegem. Wenst u hierop aanwezig te zijn, kan u ons contacteren via vlamef@unizo.be .     
Hoe meer bedrijven deelnemen aan de werkgroep, hoe groter het succes van dit initiatief zal zijn.
Meer informatie kan u opvragen bij het secretariaat van RESOC-SERR Brugge op het nummer 050/407040 of via Marthe.Debrouwere@west-vlaanderen.be
4 september 2014

Conjunctuurbarometer van de Nationale Bank van België wijst op lichte groei in de verwerkende nijverheid

De maandelijkse conjunctuurbarometer die de Nationale Bank eind april publiceerde,  wijst op een heropleving van de verwerkende nijverheid in ons land. Die verbetering komt door de bestaande orders maar ook door de verhoogde vraagvooruitzichten. De bezettingsgraad van het productievermogen stijgt licht tot 79,1 procent.
Voor de bouwnijverheid daalt de barometer wel als gevolg van de verminderde vraag. Zowel het huidig aantal orders als het aantal verwachte orders zijn licht negatief volgens de enquête van Nationale Bank.
Meer informatie: Conjunctuurbarometer Nationale Bank
Wat houdt de EN1090 norm in en voor wie is deze norm van toepassing?
De nieuwe EN-1090 norm zorgt nog steeds voor verwarring: wat houdt deze verplichte normering precies in en voor wie geldt deze norm? Meer informatie over de EN 1090 norm vindt u in de volgende editie van MetaalInfo dat midden april verschijnt. We vatten hier de belangrijkste elementen samen:
De nieuwe regelgeving beoordeelt de werkplaats (voornamelijk het machinepark, de kwalificaties van uw personeel en uw voorraadbeheer) en geldt voor alle  Europese fabrikanten van inox, stalen en aluminium constructie-onderdelen die in een gebouw worden geplaatst.

Ze is wettelijk verplicht voor  constructiedelen die belasting dragend (kolommen en liggers, spanten, trappen, bordessen, overkappingen, ...) in een  permanent bouwwerk worden ingezet binnen de EU. De norm is dus enkel verplicht wanneer u  na 1 juli 2014 belastingdragende constructieonderdelen produceert voor de bouw. De EN-1090 norm verplicht  dus dat lastdragende constructiedelen een CE-keurmerk hebben. Dit certificaat (FPC) krijgt uw bedrijf na een gunstige controle door een erkende keuringsfirma.
Is deze norm voor u van toepassing? Vraag hier de checklist.

VLAMEF verzorgt opleidingen over het verkrijgen van deze norm. Heeft u interesse in het begeleidingstraject voor het behalen van deze norm, dan kan u contact met ons opnemen via een mail aan vlamef@unizo.be .

Wil u zich aansluiten bij VLAMEF om op de hoogte te blijven van de Vlaamse Metaalsector?  Uw steun is steeds nuttig en gewaardeerd.

8 augustus 2014